fredag 30. oktober 2015

Hold deg frisk med fisk

 
Fet fisk som laks, sild makrell og ørret inneholder blant annet omega-3 som er viktig for å forebygge sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer samt demens. Fet fisk inneholder også viktige vitaminer som vitamin A, B-12, B6, D og E. Mer om næringsinnhold til fet fisk finner du her.Vitamin B-12 er viktig for produksjon av røde blodlegemer, normal nervefunksjon, dannelse av DNA og energiomsetning. Mangel på B12 kan føre til anemi, økt risiko for kreft, demens og depresjon. En god fiskesuppe av laks er perfekt for å forebygge demens og gi god helse, samt smaker nydelig. Bildet over kommer fra Sprell og oppskriften på fiskesuppe med laks finner du her. Takknemlig for tips til retter av fisk.
 
klem Siv
 
 

fredag 16. oktober 2015

Forebygg demens med spinat

 
Forebygg demens med grønne grønnsaker på tallerken som spinat. Spinat er supergrønnsaken som inneholder blant annet fiber, betakaroten, vitaminene A, C, E og K, kalium, B-vitaminet folat, magnesium og jern. Les mer om næringsinnhold i spinat her. Det er blant annet vitamin K som er et viktig stoff for hjernen og er nødvendig for at blodet skal koagulere(levre seg) samt er viktig for å bygge opp skjelettet. Les mer om vitamin K her. Daglig inntak av grønne bladgrønnsaker styrker hjernen og forebygger demens. Her er oppskriften på salat med spinat fra Bama:
800 g kokte poteter
1 pakke babyspinat
2 dl hakkede urter ( persille, gressløk, basilium)
Dressing
1/2 rødløk
1 hvitløkfedd
saften av 1/2 sitron
1/2 dl olivenolje
salt og kvernet pepper
Del potetene i to eller fire og bland dem med spinat, dressing og hakkede urter. Salaten er best servert lun. Takknemlig for tips til oppskrifter med spinat.
 
klem Siv




søndag 4. oktober 2015

Frisk høst i møte


Riktig kosthold og livsstil kan forebygge demens. Endring av kosthold og livsstil handler om motivasjon. Det kan være enklere å gjøre en livsstilsendring når man er flere som gjør dette sammen.
Da jeg var rundt 18 år fikk jeg smerter i ledd og la den gang om kostholdet fra mye ferdig laget mat til hjemmelaget mat av rene råvarer. Mine smerter skyldes leddsmerter og ved å velge vekk blant annet rødt kjøtt som inneholder mye syre, fikk jeg redusert mine smerter. Jeg har i dag et kosthold som er basert på nordisk kosthold med fokus på kjøtt i form av vilt og lam samt ren fisk. Inntak av fet fisk samt tilskudd av omega-3 har gitt meg en kropp fri for smerter. Vårt moderne kosthold består av i økende grad ferdigmat komponenter samt fisk og kjøtt foret på industrifor. Det er derfor mange vil ha nytte av å velge god omega-3 tilskudd som er viktig for god helse som styrker immunforsvaret og gir økt konsentrasjon samt forebygger demens. Les mer nyttig informasjon om god omega-3 her. Takknemlig for tips til oppskrifter for god helse.
 
klem Siv