torsdag 26. september 2013

DEMENS - Den nye folkesykdommen


I samarbeid med journalist Halldor Hustadnes gir jeg denne uken ut en bok med tittelen:  DEMENS - Den nye folkesykdommen på Kagge Forlag. Boken gir deg all informasjon du trenger for å forstå sykdommen, hvordan unngå å få det, hvordan sykdommen arter seg, hva som er symptomene, hvordan leve med sykdommen, hva nyere forskning forteller, økonomiske aspekter og hvilke hjelpemidler, helsetilbud og rettigheter man har som demenssyk og som pårørende til demenssyke. Presseinfo og omtalereksemplar av boka kan du få hos Kagge her. Boka kan bestilles på nett her. 

klem Siv

tirsdag 17. september 2013

Hjertegodmat - gulrotsuppe






Høsten er tid for å kose seg med en varmende og fargeglad gulrotsuppe! Fargerik mat er kjent for sitt høye innhold av viktige vitaminer og mineraler. Den orange gulroten ble oppdaget i Afghanistan for 2000 år siden og kom til Europa på 1500-tallet. Gulrot var opprinnelig rødlilla og ble på 1800-tallet foredlet til den orange fargen den har i dag. Gulrot har et høyt innhold av fargestoffet betakaroten som blir omgjort til A-vitamin i kroppen. A-vitamin er blant annet viktig for synet, huden, kreftbekjempende, senker kolesterol, øker læreevne og hukommelse samt reduserer risikoen for hjerneslag. Kost med høyt inntak av antioksidanter beskytter hjernen mot skadelige frie radikaler som er økende med alderen samt beskytter hjertet. Antioksidanter er stoffer som finnes i frukt, bær og grønnsaker. Antioksidanter beskytter cellene våre mot skadelige stoffer som kalles frie radikaler. Oppskriften på gulrotsuppen kommer fra Frukt.no.:
1 kg gulrot
skall av 2 stk appelsin
saften av 2 stk appelsin
5 dl appelsinsaft
1 stk sjalottløk
2 ss smør
Skrell og skjær gulrøttene i små biter og finhakk sjalottløk. Surr så løken blank i smøret og ha i gulrotbiter og appelsinskall. Sett på lokk og la det koke i smøret i 25-30 minutter eller til gulrotbitene er blitt helt møre. Sil av smøret og kjør gulrotbitene til en glatt puré i blender mens du sper med appelsinsaften. Smak til med salt og pepper og gjerne litt fersk revet ingefær som gir en nydelig smak i denne suppen. Vel bekomme!

klem Siv

fredag 13. september 2013

Kurs - Demens midt i livet


Demensplan 2015 har som målsetting å etablere pårørende skoler og samtalegrupper i alle kommuner i hele landet. På oppdrag fra Helsedirektoratet samarbeider Nasjonalforeningen for folkehelsen og Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse om å etablere pårørende skole og samtalegrupper. Kurset Demens midt i livet er et tilbud for personer som får demens før fylte 65 år. Kurset gir deg kunnskap om hvordan leve med demens samt treffe andre i samme situasjon. Et slikt kurs gir deg økt trygghet og informasjon for best mulig liv. Det arrangeres 7 slike samlinger i Norge og oversikten finner du her.  Kurset Demens midt i livet vil ha fokus på aktivitet, mestring og nettverksbygging. Les mer her.

klem Siv


søndag 1. september 2013

TV-aksjonen NRK 2013 - INGEN TID Å MISTE


Hold av 20. oktober - da går årets TV-aksjon av stabelen - INGEN TID Å MISTE! Nasjonalforeningen har i samarbeid med NRK fått tildelt årets TV-aksjon til støtte for Demenssaken. Det er over 70.000 personer med demens i Norge og over 10.000 får sykdommen hvert år.  Bli bøssebærer du også og meld deg på her. Trenger du informasjonsmateriell kan du laste dette ned her. Les mer her om TV-aksjonen her. Nasjonalforeningen vil bruke midlene til informasjon og forskning, du kan lese mer om dette her. Kong Harald er TV-aksjonens høye beskytter, les mer om det her.

klem Siv