tirsdag 4. desember 2012
Hjertegod julemat
Julen er høytid for supersøte kaker og mange fete middager. Men er du litt forsiktig kan du nyte julen med hjertegod mat. Det er viktig at du tenker mengde når du spiser fet og tunge middager, det gjør det lettere å fordøye så mye fet mat. Ta heller en porsjon middag for lite enn for mye. Det samme gjelder for kaker. For mange begynner julematen allerede første uke i desember med julebord og julelunsjer. Da kan det være smart å velge fisk slik at du unngår ekstra uønsket forandring rundt midjen. Det er ofte der fettet legger seg. Mat som er godt for hjertet er også godt for hjernen. Det er en viktig huskeregel også for alle som vil ta vare på hjertet og hjernen. Julebakst både lukter himmelsk og smaker godt til gløgg. Kransekake er en super julekake da den inneholder mandler. Ønsker du en lettere variant finner du oppskrift på denne bloggen her. som bruker 250 g mandler, 200 g sukrinmelis og 3-4 eggehviter. Trinn for trinn oppskriften finner du her. Den kjente kokken Lise Finckenhagen har i Nitimen laget kransekake fra oppskrift til Wenche i Fredrikstad. Hennes oppskrift er som følger:
1/2 kg skålede mandler som males1/2 kg melis eller 400g sukrinmelis4 eggehviter
Bland det tørre sammen og tilsett så en og en av eggehvitene. Bakebollen (eller kjelen som Wenche bruker) kan gjerne stå i varmt vann mens man rører det hele sammen. La så deigen stå i romtemperatur over natta. Dagen etter sprøyter man deigen i godt smurte former. Lise bruker engangssprøytepose av plast med sprøytetut av stål. Stek formene på 180 C i ca 16 min midt i ovnen. Når ringene er ferdig stekt settes de ut på trappa/terrassen/kjølig sted slik at formene slår seg, ca 10 min. Vipp ringene forsiktig ut av formene med en skarp kniv. Sett kransekakeringene sammen og sett den kaldt før servering. Her kan du høre innslaget fra Nitimen med Lise Finckenhagen og Ida Kjøstelen som lager kransekake. Smart tips fra den kjente kokken Charlotte Mohn er å spraye kransekakeringene med formfett, da er det lettere å få ut kransekakeringen uten at de går i stykker. Hennes kransekakeoppskrift finner du her. Julekalender med juleoppskrifter dag for dag finner du her.
klem Siv
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar