Blåbær har en nydelig farge og smaker helt himmelsk synes jeg. Dette er mitt favoritt bær og jeg spiser blåbær til alt fra frokost på havregrøt og i kaker, smoothie og pannekaker. Den inspirerende bloggen Fargene forteller som skrives av fargeekspert Tove Steinbo har nylig skrevet en viktig artikkel om blåbær som forteller om fargen og alle stoffene som finnes i blåbær. Her kommer hennes artikkel; Jeg har skrevet om blåbær tidligere, men jeg var da
ikke klar over at fargestoffet i blåbær og den fantastiske rødfargen på bladene
til for eksempel lønnetrærne hadde noe med hverandre å gjøre. Men det har det
faktisk!
Dette fargestoffet heter antocyaniner, og i blåbær
er det 30 forskjellige av dem. Dette er antioksydanter, som kanskje de fleste
vet, er noe av det viktigste vi kan få i oss. Det ser ut til at antocyaniner
nøytraliserer frie radikaler fire ganger bedre enn de kjente antioksydantene C-
og E-vitamin! Og når det i blåbær er hele 30 ulike, er jeg glad for at jeg har
30 liter blåbær i frysern.
Blåbær kan faktisk være et anti-aldringsmiddel. Og ikke bare forhindrer de alderdomsforfall, men de kan også i enkelte tilfeller reversere alderdomssvekkelser i hjernen, i hvert fall i dyreforsøk. Det viser seg også at blåbær kan hindre angrep av Alzheimers sykdom.
Det ser også ut til at at blåbær inneholder sterke betennelseshemmende stoffer, deriblant fargestoffet cyanidin. Det er det samme stoffet som finnes i surkirsebær, og som virker lindrende på gikt og leddbetennelser.
Men antocyaniner er ømfintlige for varme, derfor er friske bær best. (Putt dem i fryseren!)
Blåbær kan faktisk være et anti-aldringsmiddel. Og ikke bare forhindrer de alderdomsforfall, men de kan også i enkelte tilfeller reversere alderdomssvekkelser i hjernen, i hvert fall i dyreforsøk. Det viser seg også at blåbær kan hindre angrep av Alzheimers sykdom.
Det ser også ut til at at blåbær inneholder sterke betennelseshemmende stoffer, deriblant fargestoffet cyanidin. Det er det samme stoffet som finnes i surkirsebær, og som virker lindrende på gikt og leddbetennelser.
Men antocyaniner er ømfintlige for varme, derfor er friske bær best. (Putt dem i fryseren!)
La meg få legge til
at de norske blåbærene, som har mørk blåfarge tvers gjennom, er sunnere enn de
bærene du finner i USA med lyst fruktkjøtt. Blåbærene
var også høyt skattet av indianerne, også på grunn av deres medisinske
egenskaper. De lagde te
av bær, blader og røtter, tilsatte sirup, og brukte den til behandling av
diaré, og for å lette barnefødsler. Så stor rolle spilte blåbærene i
indianernes dagligliv, at de var overbevist om at det var Den Store Ånd som
hadde bragt bærene til dem.Hvordan kan det henge sammen at blåbærene er blå,
mens lønnebladene blir røde om høsten av samme ingrediens? Det kan jeg ikke
forklare, jeg kan bare si at farger er et av de mest spennende temaer man kan
gå inn i, og fremdeles vet vi bare ganske lite. Les mer hos Fargeneforteller her.
klem Siv
Jeg synes også dette er spennende, for jeg visste heller ikke om dette med antocyaniner i bladene på lønnetrærne. det er flott at vi lærer så lenge vi lever!
SvarSlettHilsen Tove