fredag 16. desember 2011

MIddelhavsdietten forebygger demens

Middelhavsdietten er et kosthold som består av mye frukt, grønnsaker, fisk, belgfrukter, fullkornsprodukter og olivenolje samt rødvin til maten. Dette kostholdet er basert på høye inntak av frukt som blant annet epler, appelsiner, juice, plommer, aprikoser, fersken og banan. Av grønnsaker er det tomater, brokkoli, kål, blomkål, rå el kokte gulerøtter, mais, spinat og gul squash samt bønner, linser og erter. Av kornblaninger er det frokostblandinger, grovt brød, ris, pasta og potet.  Olivenolje er en viktig kilde til fett. Det er lite inntak av kjøtt og mer av fisk og lite meieriprodukter og rødvin til maten i moderate mengder. 5- om dagen er en viktig huskeregel for å øke inntaket av frukt og grønt hver dag. Bildet over viser grønnsaker kuttet opp i små biter og lagt på et fat sammen med en dipp. Dette kan være et godt mellom måltid eller kveldsmat som gjør at du øker inntaket av grønnsaker i løpet av en dag. Et frukfat gir samme inspirasjon til å øke fruktinntaket. Middelhavsdietten er enkel å følge der målet er å øke antall inntak av frukt og grønt og redusere kjøtt og fisk. Les mer om middelhavsdietten her og her. og her. Bildet over viser et spennende grønnsaksfat med dipp og oppskriften til dette og flere andre finner du på frukt.no som også har en egen nettside med tips til hvordan forandre kostholdet til å spise 5-om dagen som du finner på 5omdagen.com


klem Siv 

1 kommentar:

  1. Dette er spennende! I Sør-Frankrike lever vi og spiser helt annerledes enn i Norge. Vi bruker mye grønnsaker og god olivenolje, og beskjedne mengder kjøtt og fisk. Og drikker vin til. Føler det er et riktig kosthold for kroppen. Hvis det i tillegg kan motvirke demens er det jo fantastisk!
    Klem fra Marit

    SvarSlett