tirsdag 3. januar 2012

Forskning - Transfett og Alzheimer

En helt ny undersøkelse som er blitt utført av Dr Geene Bowman ved Oregon University, USA kan vise til at transfett påvirker demens og Alzheimer. Undersøkelsen viser at kosthold som består av mye transfett øker risikoen for demens og Alzheimer. Undersøkelsen viser også at kosthold som består av vitaminene B, C, D og E samt Omega-3 styrker hjernen og forebygger demens og Alzheimer. Transfett finnes i fett fra kjøtt og melkeprodukter samt du finner det i ferdiglaget mat samt planteoljer og margarin. Transfett øker triglysider i blodårene som øker risikoen for betennelser i blodårene. Dette øker risikoen for hjerte og karsykdommer. Du kan redusere transfett ved å sjekke innholdet på matvarer du kjøper. Transfett finnes spesielt i ferdiglaget mat, supper og sauser, frityrkokt mat, bakefett og chips. Mattilsynet og Helse- og Sosialdirektoratet jobber nå med å kartlegge hvor mye transfett som finnes i norske matvarer slik at de kan lage en øvre grense for transfett i matvarer. Du kan lese mer om transfett her.  Det beste helsetips er altså å spise rene råvarer som styrker hjernen, det vil si kortreist mat som har høye næringsverdier og fisk og vilt. Øk mengden frukt, bær og grønnsaker og du øker andel vitamininntak som styrker immunforsvaret!

klem Siv

1 kommentar:

  1. Takk for viktig og nyttig informasjon. Håper mange leser den fine bloggen din!
    Klem fra Marit

    SvarSlett